понеделник, 15 април 2013 г.

Езра Паунд за писането и мнението



“Не обръщай внимание на критиката на хора, които никога не са написали значима творба.” Това съветва Езра Паунд в своя списък с нещата, които не трябва да правят начинаещите поети, публикуван за първи път през 1913 г. Малко повече от две десетилетия по-късно, дава и най-добрите си съвети относно паралелното изкуство на четенето и писането в книгата си “АБВ на четенето”. Сред прозренията му е и списъкът от шест типа писатели, особено ако се сравнят със списъка на универсалните причини за писане, създаден от Джордж Оруел.

“Когато започнете да търсите “истински елементи” в литературата, ще откриете, че литературата е била създавана от следните типажи хора:

Откривателите. Хора, които са открили нов похват или чийто съществуващи произведения са ни дали първият известен пример за нов похват.

Майсторите. Хора, които са комбинирали различни такива похвати и са ги използвали също толкова добре или даже по-добре от откривателите.

Разреждащите. Хора, които са се появили след първите два вида писатели и не са успяли да се справят толкова добре.

Добри писатели без отличителни качества. Това са хора, които са били достатъчно късметлии да се родят във времена в които литературата на дадена страна е била в добро състояние или когато определена сфера от литературата е добре развита. Такива са например хората, писали сонети по времето на Данте, хора, които са писали стихове по времето на Шекспир или няколко десетилетия след него или които са писали френски романи и разкази след като Флобер им е показал как.

Писателите на изящна проза. Това са хора, които не са открили нищо съществено, но са се специализирали в дадена специфична област на писането, които не могат да бъдат считани за велики или за автори, които са се опитвали да изкрадят пълна картина на живота или на тяхната епоха.

Създателите на модни увлечения.

Докато читателят познава първите две категории, той никога няма да е в състояние да види гората, скрита зад дърветата. Може да знае какво му харесва, може да е пълен книгоман с голяма библиотека с красиво отпечатани книги, подредени в най-луксозните постройки, но той никога няма да успее е да разбере какво в действителност знае, за да оцени стойността на една книга спрямо другите и ще бъде по-объркан и дори по-неспособен да си изгради мнение за книга от автор, който “нарушава правилата”, отколкото за книга, написана преди осемдесет или сто години. Той никога няма да разбере защо специалистът се отегчава от неговото препредаване на мнения втора или трета ръка за любимия му настолен писател.

Паунд отново повтаря своите собствени съвет за критичност:

Докато не направите своите собствени проучвания и наблюдения, трябва най-малкото да сте предпазливи и да избягвате приемането на мнения. От хора, които самите те не са създали значима творба. От хора, които самите не са поели риска да публикуват резултатите от собствените си проучвания и наблюдения, дори ако са извършили такива.”
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~


Източник: http://www.brainpickings.org/index.php/2012/08/28/ezra-pounds-types-of-writers/

Няма коментари:

Публикуване на коментар