четвъртък, 25 април 2013 г.

Осем съвета от Кърт Вонегът

Този кратък клип съдържа осемте съвета на Кърт Вонегът за това как да пишем по-добре, изчетени от самия Вонегът.


1. Отнемайте времето на някой напълно непознат по такъв начин, че той или тя да не остане с усещането за загубено време.

2. Дайте на читателя поне един герой, в който може да се припознае.

3. Всеки георй трябва да иска нещо, дори ако това е само чаша вода.

4. Всяко изречение трябва да прави едно от двете неща: или да разкрива героя, или да придвижва действието.

5. Започнете възможно по-близо до края.

6. Бъдете садист. Независимо колко приятен е главният ви герой, направете така, че да му се случат ужасни неща, за да може читателят да види истинската му същност.

7. Пишете за да се харесате само на един човек. Ако отворите прозореца и - така да се каже - обичате света, вашата история ще хване пневмония.

8. Дайте на читателите си колкото се може повече информация, колкото се може по-скоро. Майната му на напрежението. Читателите трябва да са напълно наясно какво се случва, къде и защо, така че да са в състояние да завършат историята сами даже ако хлебарките са изгризали последните няколко страници.

2 коментара:

  1. Вонегът ми е любим. Стана ми интересно, как писатели дават съвети- антиподи един на друг, ако мога да гоо нарека така. Ето Толкин казва( по памет) - не разкривайте всичко, а Вонегът дайте информация веднага, майната му на напрежението.
    И все пак и двамата са големи писатели.
    Явно една голяма част от (успешното) писането се нарича "собствен стил" и за него няма универсални съвети.
    :))

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Точно това е, Кайти - съвети много и най-различни. Има една книга - "Курс по творческо писане" от Йосип Новаквич (предодавател по творческо писане не помня кой от американските университети), който започва с това, че всичко, котео пише вътер са само насоки, които изобщо не е задължителон да се следват. Добре е да се виждат различните гледни точки, различните концепции на различни автори, но всеки сам трябва да прецени какво му подхожда, кое би му свършило работа и кое - не, но е добре да ги има всичките. Собственият стил се изгражда като отхвърляш съвети, които си чул/чел :):):)

      Изтриване