петък, 10 май 2013 г.

Десет идеи от Толкин за изграждане на герои











1. Мотивационни огледала – Толкин казва, че мотивацията на героя Арагорн е движена от любовта му към Арвен така, както Самознай е бил движен от любовта си към Рози. Рози и Арвен да хора, които са закотвили героите в нещо, което е вдигнало летвата. Толкин е изградил двете двойки на огледален принцип, за да подчертае по-0силния от двамата, а именно Арагорн.

2. Създавайте противоположности – Саурон е противоположността на Арагорн в това, че единият е определен от съдбата да бъде крал, докато другият отчаяно се опитва да властва над цялата Средна земя. Арагорн е чист, благороден и смел, докато Саурон е зъл, коварен и кара другите да вършат мръсните му работи. В известна степен, злината на Саурон озарява добротата на Арагорн, дори когато е известен като Бързоход и прилича на мошеник.

3. Дайте на героя минало с цел – любовта на Арагорн към Арвен е спомената само в приложението към текста на Толкин, но се превръща в тайна мотивация в миналото му, за битката му с тъмнината.

4. Дайте на героя нещо да възстановява – възраждането на бялото дърво е нещо, което създава съдбата на Арагорн.

5. Дайте на героя си тайнствена природа – героят Бързоход/Арагорн е герой, който Толкин е изградил като тайнствен закрилник. Неговата предистория е подавана на части и когато четем текста, откриваме в движение малки парченца за него, за разлика от Фродо, който ни е познат в подробности. Дребни детайли от миналото на Арагорн изплуват бавно и внимателно, сякаш Толкин хвърля парченца хляб на чайките. Това изгражда тайнствената природа на Арагорн, която е ефективна и мощна, и когато го виждаме накрая като крал, се изненадваме как Толкин ни е подготвял през цялото време.

6. Дайте на героя си живот без гаранция – ако гарантираме, че героят ни ще се справи до края на историята без никакви опасности или изпитания, ще получим в действителност плосък герой. Читателите трябва да се страхува за живота на героя. Те трябва да се чудят дали нещата ще се оправят в техните взаимовръзки. Трябва да има елемент на изключителен риск.

7. Дръжте читателите на тъмно – Толкин не ни е казал всичко за това, какво се случва на героите, освен това, което е необходимо, за да се придвижва историята напред. Тук той е защитник на идеята нещата да се поддържат прости и да не се доскучава на читателя с всички подробности за това, какво се е случило на Арагорн по пътя.

8. Оставете поуката да се грижи сама за себе си – понякога писателите се опитват твърде силно да ни поучават за начина, по който смятат, че трябва да мислим и да живеем. Толкин не се е притеснявал за това, просто е оставил фабулата сама да ни полъхне като Ломидолски бриз.

9. Бъдете верен на характерите на героите – в този епичен разказ, Арагорн нито веднъж не излиза извън своята природа. Той е винаги решителен, смел и умен, дори пред лицето на опасността. Ако ни се струва, че върши нещо страхливо, в действителност върши нещо необходимо.

10. Героят ви трябва да е готов на саможертва – Арагорн поема големи рискове през целия епос, изправяйки се срещу Черните конници от Бурния връх, търсейки помощта на мъртвите войни, спускайки се в дълбините на Мория, препускайки към портите на Мордор и в безчет други дела. Ако героят ви не е готов да пожертва живота си за своята цел (дори ако тази цел е просто щастлив живот или цел, насочена повече към реалния свят), то значи героят ви не е достатъчно силен и трябва да поработите още над него.
~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Източник: http://writerswrite1.wordpress.com/2013/03/08/tolkiens-10-tips-for-creating-epic-heroes/

4 коментара:

  1. Улучваш :)) тъкмо сега го чета (пак) и вметките ти са много интересни.

    ОтговорИзтриване
  2. Не са мои - само преведени, но са наистина интересни, Кайти. Винаги е интересно да се надникне "зад кулисите" или "в кухнята" и да се види как нещо добро е било изградено :):):)

    ОтговорИзтриване
  3. Аз знам, че не са твои - нали има линк с източник :)))
    Просто улучваш личния ми момент с Толкин :)

    ОтговорИзтриване