неделя, 23 юни 2013 г.

Съветите за писане на Джефри Арчър





Както винаги, с много от съветите за творческо писане не съм съгласен, както пък в немалко неща има смисъл. Всичко винаги е спорно и за различните хора са приемливи различни неща и подходи, но е добре да се видят, за да може всеки да си направи изводи за себе си.

1. Освободете си време. Решете кога ще пишете. Не бъдете небрежни, като го правите само от време на време, когато ви е удобно. не си мислете, че можете да напишете роман след тежък ден в работата. Това е обида а професионалните писатели, които вършат само това през цялото си време.

2. Бъдете дисциплинирани. Аз например, пиша от шест до осем, от десет до дванадесет, от четиринадесет до шестнадесет и от осемнадесет до двадесет часа. Спазвам този график за четиридесет – петдесет дена, след което си давам почивка и се връщам към текста след месец.

3. Пишете за това, което знаете. Не пишете за вампири, магьосници или призраци, защото са модерни. Джейн Остин е писала аз семейния живот в малко селце и ни е оставила шест от най-великите романи, писани някога.

4. Разхождайте се на въздух. Правя дълги разходки между часовете си за писане поради две причини: физическа и умствена. самият сюжет ще се нареди в мислите ви докато се разхождате, което не може да стане, докато пишете.

5. Пренаписвайте по няколко пъти. Не си мислете, че първият ръкопис е този, който ще бъде публикуван. Последния ми роман – “Греховете на бащата” – го пренаписах четиринадесет пъти и ми отне приблизително хиляда часа.

6.Бъдете гъвкави. Ако сте написали текста си наполовина и ви хрумне нещо по-добро, не се страхувайте да го вмъкнете или дори да промените изцяло историята си.

7. Търсете мнения от професионалисти. Когато искате мнение за това, което приемате за окончателен ръкопис, го потърсете от професионален редактор, агент или някой, който не познавате, дори като трета страна. Не търсете мнението на съпругата, съпруга, партньора, любовницата си или на някой близък приятел. Те ще ви излъжат.

8. Четете великите. Четенето на великите романисти е незаменимо и вместо само да се наслаждавате на умението им, мислете внимателно как те са го постигнали. дали отделят цели страници за описания, дали се движат през сюжета бързо, по какъв начин ви карат да продължите да четете? Всичко е там, пред вас, стига да наблюдавате внимателно, така че поне като го опитвате да го правите, ще анализирате как успешните автори са го постигали в миналото.

9. Влезте във форма. Ако тялото ви е развалина – твърде много пиене, купони, будуване посред нощ – как очаквате написаното да не е пиянско, безсмислено и уморено?

10. Не се предавайте. Първият ми роман – “Нито пени повече, нито пени по-малко” – беше отхвърлен от четиринадесет издателства и най-накрая получи аванс от три хиляди долара. За първата си година продаде само три хиляди бройки. Много рядко се среща първият роман да е бестселър.


~~~~~~~~~~~~~~~

Източник: http://writerswrite1.wordpress.com/2013/04/15/literary-birthday-15-april-jeffrey-archer/


~~~~~~~~~~~~~~~
http://goo.gl/tVdNe
http://malkiatprintz.blogspot.com/
https://www.facebook.com/IvaKasabova.FilipDancev

Няма коментари:

Публикуване на коментар