петък, 7 юни 2013 г.

Десет съвета за творческо писане, които бих пренебрегнал

Понякога сред съветите за писане, които дават различни преподаватели по творческо писане има такива, които са крайно ограничени и никога не бих използвал. Преведох десетте съвета по-долу, дадени от двама "експерти", само за да се види разликата между тези идеи, които наистина си струват и онези, които могат само да спънат някого в писането му.

~~~~~~~~~~~~~~~


"1. Агентите и редакторите трябва да могат да категоризират романа ви, така че се убедете, че знаете в какъв жанр попада той.

2. Романите днес са повече от всякога подобни на филми. Историята ви трябва да има предизвикателна, добре организирана интрига. Поработете усилено, за да направите историята си драматична и оригинална.

3. Водещата фигура в историята ви трябва да предизвиква симпатии. За да се справите с това, изградете у нея четирите характеристики: смелост, добродетелност, чар и компетентност.

4. Противоположната на водещата ви фигура трябва да е убедена в правотата на целите си, така, както и самата водеща фигура. Още повече, че не е необходимо противоположната фигура да е зъл човек.

5. Агентите и редакторите може да отхвърлят ръкописа ви само защото дължината му не е подходяща за този жанр. Проучете подходящата дължина за ръкописа си.

6. За да направите водещата си фигура още по-пълнокръвна и да придадете на историята си плътност, вмъкнете водещата фугира във второстепенна сюжетна линия - по-малка цел, която да преследва, докато се стреми към основната.

7. Читателите обичат изненадите. Изградете три съществени изненади на правилните места в историята си: в края на първата четвърт, по средата и в края на третата четвърт.

8. Когато изграждате края на историята си решете първо по-маловажните сюжетни проблеми а после - основният и най-накрая - романтичната линия, ако имате такава.

9. Всяка част от романа ви трябва да има определен герой от чиято гледна точка е написана частта. Използвайте гледни точки за всички части на романа си.

10. Принципно, всичките ви романи трябва да бъдат написани в действена форма. Използвайте преразказ само за да свържете частите, да отразите светски събития, да свиете времето в което не се случва нещо съществено или за да се фокусирате върху емоциите вместо върху действието."

~~~~~~~~~~~~~~~

Източник: http://themarshallplan.net/tenvitalnovelwritingtips.htm

Няма коментари:

Публикуване на коментар