събота, 14 юни 2014 г.

Научете се да пишете свободно





              "Твърде много автори са спъвани от перфекционизъм при писането на черновите си. Когато веднъж осъзнаем, че писането на първата чернова не е краят, че имаме неограничен брой редакции пред себе си, можем да бъдем свободни, да пишем лошо. Запомнете: първата стъпка е да го нахвърляме на хартия; изпипването идва после. Свободното писане е техника, която освобождава писателя от теглото на "правилността". Свободното писане е писане без правила, без задръжките на правописа, на граматиката, че дори и на логиката. За да започнете да пишете свободно, поставете си цел - брой страници, брой думи или период от време и пишете без да спирате, докато достигнете целта си. Пишете без да мислите за качество и условности. Това е чудесна техника за писател, който е заседнал, блокирал или се е изгубил. Освен това е и едно чудесно средство за подгряване при всеки писателски проект."

4 коментара:

  1. It is a great pleasure going through your site because I love your every post. That's why I have bookmarked your site to check out new stuff from you. Thanks for sharing ...

    ОтговорИзтриване
  2. Страхотно казано, благодаря Ви за съвета! Но Свободното писане е едно умение, което се усвоява наистина трудно. Предполагам, че просто "идва отвътре", в момента, когато писателят е готов..

    ОтговорИзтриване
  3. С всяко нещо е така - трябва да сме готови, за да започнем да го вършим, но пък това е и идеята за т.нар. "свободно писане": да започнем да пишем възможно по-лесно, без да се притесняваме твърде от това, доколко сме готови.

    ОтговорИзтриване