събота, 17 ноември 2012 г.

Профил на героя

Ако искате да създадете наистина добри литературни герои, ще трябва да знаете много неща за тях. Може би не прекалено много, както беше споменато преди, но все пак много. Може да се каже, че героите са като айсберги: нерядко за читателите е видима само надводната им част, но това, което е под водата, им придава масивност и стабилност. Опознаването на героите е част от работата по изграждането им и нерядко голямата част от нея се върши още преди започването на същинското писане. Все пак не забравяйте, че някои писатели предпочитат просто да започнат да пишат и да видят къде ще ги отведат собствените им герои, а в също е добър подход. Наистина опитните писатели нерядко могат да извършат тази предварителна работа интуитивно, докато пишат своята история. Независимо от това, в даден момент писателят трябва да е опознал много добре своите герои.

Аспекти на героите

Един доста ефективен метод да опознаете героите си се състои в това, да създадете техни профили. Можете да го направите просто като мислите за образите, които искате да изградите и си записвате на лист най-различни неща за тях като

Външност – какви са физическите черти на героя ви? Те помагат на читателя да си представи някого, с когото ще прекара известно време. Излишно е да се споменава, че физическите черти могат да носят информация за това кой в действителност е даденият образ.

Социално положение – дари да не сте изпечен фройдист, вероятно ще се съгласите, че характерът на хората се оформя в голяма степен през детството. Ако родителите ви и двамата са алкохолици, това най-вероятно ще ви се отрази доста силно. Ако сте израсъл в бедно селско семейство, вероятно ще сте твърде различен от онзи, когото бихте били, ако сте израснали в богата фамилия насред големия град. Религията също се отразява силно върху характера. Дали героят е омъжен/оженен, има ли деца или няма... всичко това спомага за изграждането на образа.

Характер – характерът в голяма степен е производен от горните два елемента (макар че понякога близнаците имат твърде различни характери). Същинското действие е заложено именно в характера и той ще засегне почти всичко от нещата, които героят върши във вашата история.

След малко ще разделим тези елементи на още по-подробни категории, но за тези от вас, които се стряскат от мисълта, че трябва да измислят всички тези детайли за всеки един от героите, ще направим едно отклонение.

Плоски и пълнокръвни герои

В действителност, не трябва да разработвате така подробно всеки един от героите си. Да вземем отново “Великят Гетсби“. Някои герои като Ник се появяват почит на всяка страница от книгата, докато други, като човека, който упътва Ник към Уест Ег, се появяват за момент и почти веднага биват забравени. История, която отделя еднакво внимание на всеки един от образите в нея или ще стане прекалено обемиста, или – прекалено скучна. Ето защо има две групи литературни герои, които съществуват във всяко едно добро произведение:

Плоски герои – те почти не се различават от мебелировката и това не е необходимо. Те вършат единствено това, което се очаква от тях, като в случая с мъжа, който упътва Ник и нищо друго. Те са едномерни. Ето защо не е необходимо въпросният мъж или повечето прислужници на партитата на Гетсби да са с богати и сложни характери, в противен случай те ще разсейват читателя от главните герои. Повечето от второстепенните ви герои трябва да бъдат плоски.

Пълнокръвни герои – като повечето истински хора, те са сложни, многомерни. Обикновено това се изразява в техните вътрешни противоречия. Ако не сте го забелязали, хората си противоречат непрекъснато. Един герой е пълнокръвен когато може да извърши нещо изненадващо, но и да “звучи“ достоверно. Главните ви герои трябва да са пълнокръвни, многомерни, противоречиви и напълно човешки.

Създаване на профил

Както разбирате, плоските герои са много лесни за изобразяване. Трябва само да подадете на читателя минималната очаквана и необходима информация и толкова. Келнерът приема поръчката, сервира и носи сметката. Точка. Дядото е мъдър и добър. Младият склададжия е силен и грубоват. Ако даденият герой е второстепенен, не е необходимо да изграждате за него профил. Когато обаче става въпрос за главните ви герои, обикновено е полезно да създадете подробен профил за всеки от тях. Някои писатели си правят списък, който попълват с различни черти. Ето един такъв примерен списък:

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Физически черти:

Пол:

Възраст:

Височина:

Телосложение:

Етнос:

Цвят на кожата:

Цвят на косата и очите:

Черти на лицето:

Белези, къде, кога, как:

Тикове:

Болести и операции:

Жестикулация:

Движение, походка:

Глас:

Социологически черти:

Месторождение:

Родители:

Семейство:

Братя/сестри:

Детство:

Образование:

Настояща работа:

Доходи:

Предишни работи:

Хоби:

Други любими занимания:

Вяра:

Политика:

Личностни черти:

Основен тип характер:

Начин на изразяване:

Характерни изрази:

Добри навици:

Лоши навици:

Пороци:

Най-добри качества:

Най-лоши качества:

Любими храни:

Любими места:

Любими спортове:

Любими филми/програми:

Какво го радва:

Какво го натъжава:

Какво го ядосва:

Какви хора харесва:

Кого обича най-много:

Кого мрази най-много:

Сприятеляване/общуване:

С какво се гордее:

От какво се срамува:

Най-мрачна тайна:

Най-големи страхове:

За какво мечтае:

Тайна амбиция:

Най-добри постижения:

Най-големи провали:

Комплекси:

Противоречия:

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Голяма част от тази информация може изобщо да не намери място на страниците на вашата книга или да остане неразкрита почти до самия й край, но въпреки това тя ще ви е необходима, защото ще ви помогне да си представите героя много по-добре.

Що се отнася до тайнствената жена...

Нека да се върнем към нашата тайнствена жена от автобусната спирка. Ако я използвате като литературен герой може би ще разкриете множество подробности за нея или пък да запазите нейната тайнственост в целия сюжет. И в двата случая ще имате полза, ако знаете възможно повече за това коя и каква е тя, защото ще можете да пишете за нея много по-уверено, по-достоверно. Да й дадем име? Какво ще кажете да речем – Мария Риалто? Веднага си представяте италианка, католичка. А колко ли по-подробно ще успеете да си я представите, ако попълните дори само част от точките в профила?

По материали от: http://www.barnesandnoble.com/

Няма коментари:

Публикуване на коментар