четвъртък, 24 януари 2013 г.

Завършек на роман




Не:

1. В края не въвеждайте нови герои или сюжетни линии. Всяко появяване на нов герой в последните петдесет страници трябва поне да е било загатнато по-рано.

2. Недейте да описвате, размишлявате, обяснявате или философствате. Сведете описанията до минимум, но увеличете до максимум действието и конфликта. Вече сте заложили бомбите. Палете фитила и бягайте.

3. Не променяйте гласа, тона или отношението си. Завършекът ще звучи изкуствено, ако гласът на разказвача изведнъж започне да звучи различно от това, което е бил през няколкото десетки предходни страници.

4. Не използвайте трикове. Никакви завъртяни действия или завършеци. Искате да оставите добро окончателно впечатление. Не допускайте читателят да се почувства мамен или заблуден.

Да:

1. Създайте чувство за изненада. Тук е мястото да вмъкнете всички обрати и изненади. Читателите обичат, когато някоя дребна подробност, спомената по-рано, изиграе решителна роля в края.

2. Въвлечете читателите си дълбоко в развръзката. Накарайте го да се почувства толкова завладян, че да не може да остави романа ви и да отиде да спи, да работи или дори до тоалетната, преди да е научил какво се случва в края.

3. Решете основния конфликт. Не е необходимо да създавате хепи-енд, но накарайте читателя да се почувства облагороден, възвисен. Читателите обичат да се чувстват по този начин, а редакторите се стараят да им дадат това, което те жилаят.

4. Дайте изкупление на героя си. Няма значение колко грешки е направил в книгата, позволете на читателя (и на героя) да осъзнае, че накрая е направил това, което трябва.

5. Свържете всички важни нишки на повествованието. Всеки проблем, който сте вмъкнали в мислите на читателя трябва да получи решение, даже ако трябва да покажете, че героят ще го реши впоследствие, след края на книгата.

6. В последните си изречения вмъкнете препратки към началото. Когато достигнете края, се уверете, че елементите от развръзката ви сочат към началото. Просто създайте усещане, че последните ви думи връщат мислите на читателя към началото.


Джеймс В. Смит Джуниър

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Източник: http://writerswrite.posterous.com/how-to-end-your-novel  




Няма коментари:

Публикуване на коментар