понеделник, 10 март 2014 г.

Как да накараме читателите да се оприличат с несимпатичен герой?


Филип Данчев - блог със съвети за творческо писане
"Не винаги играя "лошия", но когато го правя, съм по-харесван от положителния герой."

От Антъни Елерс:

Да накарате хората да харесат героя е лесно: всичко, което ви трябва е смел, идеалистичен, решителен и действащ главен герой. Но да накарате хората да се идентифицират с антагониста, с неприятния протагонист или антигероя, изисква много повече умения. Искате хората да изпитат тъга за този герой, да изпитат емпатия или дори жал.

Как да го направим?

1. Покажете единичен контрастен момент. Ако героят ви е самовлюбен егоист, покажете онзи момент, в който той помага на друг, страдащ човек. Тиранът, който за миг показва своята слабост, нарцисът, който се смее на собствените си недостатъци. Не изграждайте подобни моменти твърде често, защото ще размиете героя и ще объркате читателя. Харесваме герои, които ни изненадват по неочакван начин.

2. Хвърлете светлина върху нашите собствени тъмни страни. Ако героят ви постъпва неморално или незаконно, покажете ни, че ние също можем да изпаднем в положение, в което да сме изправени на ръба. Не трябва да му прощаваме, а да видим себе си в подобна ситуация. Човекът, който изоставя приятеля си в пустинята, за да оцелее самият той, жената, която хваща и убива любовницата на мъжа си в пристъп на яростна ревност. Такива герои ни впечатляват, защото ни показват различни човешки състояния.

3. Привнесете елемент на изкупление. Ако героят ви изглежда безнадежден или без каквито и да било положителни черти спрямо другите, накарайте го да спаси живота на други хора. Страхливецът, който се хвърля върху граната по време на битка, лъжецът, който казва неудобна истина и търпи големи последствия от това. Обичаме истории, които търпят обрати и укрепват вярата ни в хората.

4. Покажете ни защо те също са жертви. Ако успеете да покажете уязвимостта на “лошия” герой, неговата тъжна или страшна предистория, можете да уловите симпатиите на читателя. Човекът, който се е оказал на неподходящото място в неподходящото време и никога не е спирал да плаща цената за това, майката, която на свой ред злоупотребява със семейството си. Харесваме истории за хора, които са жертви на собствената си природа или случайности в живота им.

Когато изграждате по-тъмни герои, трябва да подскажете каква е била причината за тъмнината в тях, но съвсем не е добра идея да разказвате тази причина подробно. Ако успеете да изградите чувство на емпатия дори към най-злия си герой, ще предизвикате много силна емоционална реакция у читателя.
Трябва да сме в състояние да си представим, че ако самите ние бъдем изправени пред подобни кръстопътища, би могло да свършим точно както този герой. Още по-добре: какво бихме правили, ако изобщо нямахме избор? Това са водещите въпроси, които един писател и разказвач трябва да поставя.
~~~~~~~~~~~~~~~

Източник: http://writerswrite.co.za/the-sympathy-vote

2 коментара:

  1. През последните години доста чета, но много рядко попадам на тема, която да ми направи толкова силно впечатление. Гледната точка да се поставим на мястото на лошият герои й да ни хареса е невероятна. Винаги избираме добрите, независимо дали гледаме филм или четем книга. Определено при следващата си книга така ще я избера, че да има и лош герой.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Радвам се, че идеята Ви е харесала. Действително, рядко, да не кажа никога, няма нещо, което да е напълно черно или искрящо бяло. Логично е антигероят да има някакви позитивни черти, така, както и положителният герой - да има някакви негативи. Ин и Ян... предполага се, че това ще ги направи много по-пълнокръвни и истински, отколкоот ако са само добри или само лоши.

      Изтриване