петък, 28 март 2014 г.

Пет случая, в които трябва да разкажете, а не да покажете



Винаги казват, че един писател трябва повече да показва, отколкото да разказва в своите разкази и романи, но има случаи в които това правило не е валидно.
Ами ако ти кажа, че понякога трябва да разказваш, а не да показваш?





Всички добри писатели знаят, че да показваш е по-добре, отколкото да разказваш, но една добра история се състои предимно от показване и частично от разказване. Понякога героите ви се нуждаят от почивка. Може да им трябва време да помислят, да се усамотят за момент. Времето си върви и в живота на героя се случват много събития, които не са съществени за историята ви. Понякога е по-добре да разкажете на читателите за тези моменти.

Разказването понякога е наричано сбито обобщение. Използва се в един малкото моменти, когато трябва да разкажете на читателя какво става, но този похват трябва да се използва умерено. Ако се прекали, може да стане скучно, тъй като отдалечава читателя от целите и действията на героя. Опитвайте се да сведете разказването до няколко абзаца или в някои (изключително редки) случаи – до къса глава. Твърде дълго разказване може да доведе до осезаемата намеса на автора.

Кога трябва да разказвате, вместо да показвате?

Можете да разказвате:

1. За да свържете сцени и/или да прескочите излишни разговори. Понякога трябва да предразположите читателите си с кратък преход, който да им позволи да разберат къде се намират в историята. Героите ви може да са се преместили в друг град или да са отишли в друга стая, а може да е минал известен период от време.

2. За да съобщите за незначителни събития и/или да прескочите през несъществени герои. Можете да разкажете за нещата, които са се случили в живота на героя ви, които не са съществени, за да бъдат показани в историята. Например, ако действието се развива в училище, можете накратко да разкажете как героите са прекарали Коледа вкъщи. Не ни представяйте купчина герои, които нямат нищо общо с историята.

3. За да покажете, че е отминало определено време. Книгите могат да обхванат дни или цели десетилетия. Не е необходимо да знаем какво се случва във всеки един момент. Използвайте разказването, за да ни покажете, че е минало време, сезоните са се сменили или хората са остаряли и направо да ни въведете в следващата важна част от историята.

4. За да насочите вниманието към чувство, когато показването е невъзможно. Понякога героят е толкова неподвижен, че трябва да навлезем в неговите чувства чрез разказване. Не забравяйте все пак, че това е един старомоден начин на писане. В наши дни никой не би публикувал “Мадам Бовари”. При първа възможност върнете героя обратно към действието.

5. За да вмъкнете ретроспекция. Понякога е необходимо малко разказване. Когато няма друг начин да вмъкнете миналото, можете да го разкажете, но помнете, че трябва да разкривате тази информация постепенно. Стремете се да е възможно по-кратко и никога не забравяйте, че в никакъв случай, при никакви обстоятелства не трябва да започвате с ретроспекция.
~~~~~~~~~~~~~~~

Няма коментари:

Публикуване на коментар