понеделник, 6 май 2013 г.

Десет съвета от Джефри Дивър


1. За мен трилърът трябва да е добре структурирана история. Отне ми осем месеца да направя плана и да проучвам романа си преди да напиша и първата дума от текста. Уменията, които използвам за това са същите, които използвах, когато работех като адвокат: проучване и структуриране на юридически документ или казус.

2. Изграждането на план е най-ефективния начин да се структурира един роман, за да постигне най-доброто емоционално въздействие. Най-силната проза и най-добре обрисуваните герои ще бъдат пропиляни, ако сюжетът потъне в лабиринт и криволичи. Създаването на план ви позволява да изградите рамка, която предизвиква читателите ви да разгръщат страниците от първата до последната. Най-хубавото от всичко е, че когато имате добър план, можете да напишете книга доста бързо, независимо в какъв ред пишете отделните сцени.

3. Пишете за нещата, които познавате. опитвам се да добавям местни нюанси и описания, но също така внимавам да не претрупвам – твърде много описания могат да разсейват от историята.

4. Стилът е на слух. Има нещо в добре оформеното изречение и то не е в хитроватите словосъчетания, а в добре звучащата фраза. Когато седна да пиша винаги се опитвам да го правя така, че да има нещо, което да привлича вниманието към това, което пиша – както в устната разказваческа традиция, което я прави по-лесно запомняща се.

5. Целта ми винаги е била да бъда единствено работещ, професионален романист. За мен, успехът се състои в това, да изкарвам хляба си като разказвам истории. Не мисля, че може да има нещо по-добро от това. Просто бих искал денонощието да има повече часове, за да пиша колкото бих искал и въпреки това да ми остава време да участвам в публични изяви, да давам отзиви и да правя авторски турнета по света, тъй като обичам да се срещам с почитателите, издателите и редакторите си.

6. Моите книги са задвижвани предимно на сюжета, но дори и най-добрият сюжет на света е безполезен, ако не го населите с герои, които читателите да чувстват близки. Ето защо работя усилено, за да представя човешката страна в героите си, без същевременно да пренебрегвам сюжета. В идеалния вариант искам да вмъкна човешките проблеми в действието на самата историята. В историите, изградени на напрежение, дори паралелните сюжетни линии за взаимоотношенията трябва да съдържат конфликт.

7. Често казвам, че няма такова нещо като писателски блокаж; проблемът е в блокажа на идеите.

8. Най-добрият начин да се усвои писането е като се изучават творбите на другите писатели, на които се възхищавате.

9. Правя много редакции. Издателят ми дори не поглежда ръкописа ми преди да съм го редактирал поне двадесет - тридесет пъти (като имам предвид големи редакции).

10. А, няма нищо друго като музиката. Тя е съблазняваща, всепоглъщаща, емоционална и безкрайно творческа. Бях певец – текстописец на песни. Не много талантлив в музикално отношение, но отдаден на умението на писане на песни. Обичам предизвикателството в писането по много стегнат начин, в което и смисълът, и формата са важни.
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Източник: http://writers-write-creative-blog.posthaven.com/literary-birthday-6-may-jeffery-deaver

Няма коментари:

Публикуване на коментар